Zen shiatsu

Een Zen Shiatsu behandeling nodigt je uit om los te laten, uit je hoofd te komen en bewust je lichaam te voelen. Op een subtiele manier wordt er contact gemaakt met je lichaam.

Shiatsu met meditatie en yoga elementen

Zen ShiatsuZen Shiatsu is een stroming binnen de shiatsu, ontwikkeld door de Japanner Shizuto Masunaga. Zen verwijst in dit verband naar de beoefening van een kwaliteit van ZIJN, de aanwezigheid in het moment. Het geven en ontvangen van zen shiatsu is als het ware een (actieve) meditatie. Een Zen Shiatsu behandeling wordt uitgevoerd op een Japanse matras (futon) op de grond, door de kleding heen.
De behandeling begint meestal met een hara-diagnose. Dit is als het ware het lezen van het buikgebied met de handen. De energie die zich in de buik verzamelt vertelt iets over de energiestroom en verstoringen in de verschillende meridianen.
Tijdens de behandeling wordt er druk uitgeoefend op de energiebanen op je armen, benen en rug. Dit gebeurt afwisselend met duimen, handpalmen, ellebogen, knieen en soms met de voeten. Tussendoor worden strekkingen en rotaties toegepast voor soepele spieren en gewrichten. Ook je handen, voeten, nek, schouders en gezicht krijgen speciale aandacht. Dit alles maakt deze meditatieve vorm van shiatsu tot een speelse, complete en daadkrachtige massage.

Intake en behandelplan

Vooraf aan de eerste behandeling vindt een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek worden de klachten en algehele gezondheid in kaart gebracht om zo een goed behandelplan te kunnen opstellen. Het aantal sessies en de regelmaat is afhankelijk van de klacht en (de wens van) de persoon. Over het algemeen wordt geadviseerd om in het begin een aantal keer achter elkaar te komen. Vaak zijn er na 2 – 4 keer al duidelijk merkbare verbeteringen van de klachten.

Praktische informatie

  • De duur van een Zen Shiatsu behandeling is 75 minuten en bestaat uit een voorgesprek of korte coachingssessie, een Zen Shiatsu behandeling en een kort nagesprek.
  • Draag tijdens de behandeling gemakkelijk zittende kleding. Bijvoorbeeld een joggingbroek,
    t-shirt met lange mouwen en schone sokken.
  • Eet niet te veel en gebruik geen alcohol vlak voor een behandeling
  • Na de behandeling kun je je moe, emotioneel of griepachtig voelen. Dit duurt meestal niet langer dan 24 uur. Het is belangrijk om veel water te drinken om de afvalstoffen die vrij komen af te kunnen voeren.