De vijf Tibetanen – Fountain of Youth

Gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder.

De vijf Tibetanen yoga is ontwikkeld door Tibetaanse monniken die de oefeningen al ruim 2500 jaar doorgeven aan volgende generaties. Het zijn 5 simpele en dynamische oefeningen die bij dagelijkse beoefening de levensenergie (chi of prana) optimaal door je lichaam laten stromen. Hierdoor wordt het gehele lichaam energieker en vitaler. Het zou zelfs een verjongend effect hebben.

Activeren van de chakra’s

De vijf bewegingen activeren en balanceren de meridianen en de chakra’s (energiecentra) in het lichaam. Er zijn 7 chakra’s en deze bevinden zich allemaal in een rechte lijn vanaf het heiligbeen via je ruggenmerg naar je kruin. In een gezond lichaam draaien deze chakra’s met een grote snelheid rond, waardoor de levensenergie door je lichaam circuleert en door het endocryne stelsel (hormoonhuishouding) kan stromen. Als één of meer van deze chakra’s langzamer gaat draaien, wordt het stromen van de vitale levensenergie gehinderd en dit resulteert in afnemende gezondheid en veroudering van het lichaam.

Bij het beoefenen van 5 Tibetanen Yoga activeer je alle zeven chakra’s op de juiste manier. Dit zorgt ervoor dat je hele lichaam en geest zich heel goed, krachtig en energiek gaan voelen.

Uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga

Het effect van de yoga oefeningen is het grootst als je ze elke dag beoefent in een vaste volgorde, gecombineerd met een diepe, regelmatige ademhaling. Adem in hetzelfde tempo in als uit.  Belangrijk bij de uitvoering is dat je niets forceert. Begin met elke yoga oefening 3 keer te doen en bouw dit langzaam op. Elke week doe je er bijvoorbeeld 2 bij, totdat je in week 10 elke yoga oefening 21 keer doet. Daarna hou je het aantal op 21.

Het uitvoeren van 5 Tibetanen Yoga heeft tot positief gevolg dat je er veel energie van krijgt. Daarom is het aan te raden ‘s ochtends de oefeningen te doen, of wanneer je extra energie nodig hebt gedurende de dag. Consulteer altijd een arts als je niet zeker bent of de oefeningen geschikt voor je zijn. Als je zwanger bent kun je ze beter even overslaan.

Direct aan de slag

In onderstaand filmpje legt Debbie van Weelden op een duidelijke manier uit hoe je direct kunt beginnen met 5 Tibetanen Yoga.

 

 

 

 

 

Bronnen:

Kelder, P. (1995) Fontein der jeugd – Vijf oude Tibetaanse oefeningen om jong en vitaal te blijven: vijf oude Tibetaanse oefeningen om jong, gezond en vitaal te blijven
www.breathfulness.nl       www.happywithyoga.com