Wat doet shiatsu?

Shiatsu massage ondersteunt het lichaam om bij lichamelijke of psychische klachten zelf weer te herstellen en in balans te komen. Dit geeft rust, ontspanning en meer energie.

Meridianen

Shiatsu drukpunten op het lichaamShiatsu is een in Japan ontwikkelde massage vorm die uitgaat van de Tradional Chinese Medicine (TCM). Volgens deze holistische theorie loopt er door ons lichaam, vlak onder de huid, een netwerk van energiebanen of meridianen. Hier doorheen circuleert levensenergie (qi).
De meridianen zijn elk verbonden met een orgaan en verschillende andere fysieke en emotionele aspecten. Wanneer de energie vrij door de meridianen kan stromen is ons lichaam gezond en onze geest in balans.
Helaas is dit niet altijd het geval en zijn er blokkades in de energiestroom. Er is dan ergens in het lichaam een tekort of overschot aan energie, wat kan leiden tot allerlei klachten. Deze blokkades kunnen veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf zoals wind, kou, voeding of langdurig fysieke of psychische overbelasting. Maar ook van binnenuit door heftige emoties of erfelijke factoren.

Shiatsu massage laat energie stromen

Shiatsu helpt deze blokkades in de meridianen op te heffen. Door druk uit te oefenen op (bepaalde punten op) de meridianen wordt de energie uitgenodigd om weer door te stromen.
Hiermee worden verschillende processen in het lichaam gestimuleerd, zoals het zenuwstelsel, de circulatie van lichaamssappen, de hormoonhuishouding, het losmaken van spanningen in het spierstelsel en de verwijdering van giftige stoffen uit het lichaam.
Een shiatsubehandeling zorgt voor een diepe ontspanning, gevoel van welbehagen en vermindering van klachten.


De kracht van aanraking

Een ander belangrijk voordeel van een shiatsubehandeling is een uur lang bewuste aanraking.
Aanraking heeft een extreem krachtige en helende energie. Het geeft warmte en de erkenning: jij bent er. In onze westerse maatschappij zijn we over het algemeen vrij afstandelijk als het gaat om lichaamscontact. Uit onderzoek blijkt dat weinig aanraking leidt tot oppervlakkigheid van communicatie en connectie.  Regelmatig bewust aangeraakt worden versterkt het immuunsysteem en verlaagt het stressniveau. Lees meer